Menü Bezárás

Borítótervező pályázat – Egy szakítás anatómiája

Ha minden jól alakul, még idén megjelenik a nyolcadik regényem, az Egy szakítás anatómiája. Mivel most is Vörös pöttyös regényről van szó, nem szakítom meg a kiadó szokásait, és borítótervező pályázatot írok ki. Vagyis arra kérlek titeket, segítsetek olyan borítót találni a regénynek, amivel majd a boltok polcaira kerülhet. 🙂

Ami segíthet a tervezésben:

– A történet a Vörös pöttyös sorozatban jelenik meg, és valószínűleg 14-es korhatár karika kerül majd rá.

– A regény tervezett címe: Egy szakítás anatómiája

– Egy Young Adult történet, 18 éves főszereplőkkel

– A történet egy érettségire készülő párról szól, akik nyolcadikos koruk óta, vagyis négy éve együtt vannak. A környezetük az ideális párként tekint rájuk, mindenki őket irigyli, mert még senki sem látja, hogy kezd megfáradni a kapcsolatuk. A regény a szakítás témakörét járja körbe, és olyan kérdésekre keres választ, hogy meddig megmenthető egy kapcsolat? Meddig tartozunk felelősséggel a másikért? Meddig kell küzdeni a kapcsolatért? Kell-e egyáltalán küzdeni, csak azért, mert régóta tart? Vagy aki menni akar, azt engedni kell elmenni?

– Ez a történet párkapcsolati szála, de ez, az előző két Vörös pöttyös regényemmel (Tested és lelkem, Kopj le, jófiú!) szemben nem tisztán realista történet, hanem erősen jelen van egy misztikus/fantasy szál is. Ugyanis a két főszereplő álomjáró. Képesek belépni mások álmaiba, és a feladatuk, hogy tisztán tartsák az álomsík számukra kijelölt részét azoktól a lelkektől, akik a haláluk után a síkok között ragadtak, nehogy idővel természetellenes rémálommá váljanak, és mások álmaiban kísértsenek.

– Ha szeretnétek jobban képbe kerülni a regény világával, hangulatával, eseményeivel, javaslom, hogy a linkre kattintva olvassátok el a (még nem végleges) fülszöveget. Az első fejezetet pedig hamarosan feltöltöm majd, ahogy a pályázat ideje alatt részleteket is megosztok a történetből.

A főszereplő Csáth Nimród, 18 éves, végzős gimnazista. A történetet az ő szemszögéből látjuk, így a külsejéről keveset lehet tudni. Barna szem, sötétszőke haj.

Eszter a női főszereplő, Nimród osztálytársa és barátnője. Külsejével kiemelkedik az évfolyamból. Hullámos szőke haj, kék szem, viszonylag vastag ajkak… De nyilván, ha jó a borító, nem feltétlen olyan apróságon akadok majd fenn, mint a szemszín. 🙂

– A történet egy része a valóságban, gyakran középiskolai helyszínen játszódik, a másik része viszont az álmodásban, az álomsíkon. Ez utóbbi időnként elég szürreális is lehet, főleg ha álomjárók be is lépnek valaki zavaros álmába.

Az álomsíkon a szereplőknek speciális viseletük van. Hosszú kapucnis kabátot viselnek, csak amíg Eszteré könnyed anyagú, bézs, Nimródé fekete bőr. A testünkön, akár az egymásba fűzött pléhlemezek, fémmaszkok lógnak, mint egy furcsa vért.

– De nem is ez a megjelenés a fontos, hanem a maszkok. Az álomjárók minden esetben maszkot hordanak az álomsíkon, mert senki nem láthatja meg a valódi arcukat. És hogy épp milyen maszk van rajtuk, az befolyásolja, hogy mire képesek. Szóval igen, a maszkok, az arc elfedése fontos a történetben.

– A történet ideje alatt úgy tűnik, hogy valami furcsa jelenség tűnik fel az álomsíkon, amiket/akiket úgy emlegetnek, hogy a Csókás lányok. Ők gyakran fekete tollakat hagynak maguk után.

– A mellékszereplők közül kettőt emelnék ki. Az egyikük Márk, Nimród barátja, Eszter unokatestvére, laza srác, oldalt rövid, a feje tetején hosszabbra hagyott hajjal. A másik pedig Flóra, világosbarna, enyhén hullámos haj, kék szemek, nagyon szép, szabályos arc. Ő egy évfolyamtárs, a társaság tagja, akinek épp egy speciális rémálom okoz gondot.

– Szóval szerintem legalább három irányba is el lehet indulni a borítóval. Lehet téma rajta a kapcsolati szál, a fantasy szál, és a kettő keveréke. 🙂

– A Vörös pöttyös könyvek borítóján az író nevét mindig BankGothic Md BT betűtípussal tüntetik fel, úgyhogy érdemes nektek is ezt használni.

– Nincs megkötés, hogy egy pályázó hány borítóval pályázhat.

– A Vörös pöttyös logót innen tölthetitek le.

– A tervezéshez jogtiszta képeket használjatok a www.dreamstime.com vagy a https://hu.123rf.com stockfotó oldalakról, amiket a kiadó meg tud vásárolni, vagy persze használhatjátok a saját fotóitokat, képeiteket, rajzaitokat.

– A Kopj le, jófiú! borítótervező pályázatánál kifejezetten kértem, hogy ne használjatok AI képeket, itt viszont, mivel a történetnek van fantasy jellege is, készíthettek AI terveket. Ha az alapot AI-jal terveznétek, és azon dolgoznátok tovább, akkor a kiadó kérése, hogy Midjourney-s előfizetést használjatok, mert így kerülhet kereskedelmi forgalomba a munka.

– A borítóterveket vagy az e-mail címemre küldhetitek (gabor.bessenyei@gmail.com), vagy az írói Facebook oldalamra, de hogy a Facebook ne butítsa le a képeket, ebben az esetben töltsétek fel a borítókat valahová (pl. Google Drive), nekem pedig a linket küldjétek el, ahonnan én jó minőségben letölthetem. A beérkező borítókat mappába rendezem , amit mindig frissíteni fogok az új tervekkel.

Határidő: 2024. 10. 06. (éjfél)

Eredményhirdetés az ezt követő napokban.

A korábbi Vörös pöttyös regényeim

Mi lesz utána?

A határidő lejártával kiválasztom a szerintem legjobban sikerült borítókat, majd megnevezek egy győztest is. A győztes a munkájáért cserébe egy dedikált példányt kap a regényből. A kiválasztott terveket továbbítom a kiadó felé, és a végleges borítóról majd a kiadóvezető dönt. A végső döntés minden esetben az övé.

Amennyiben a beérkezett tervek közül kerül ki a végleges borító, a győztes neve természetesen bekerül a könyvbe, mint a borító tervezője.

Nincs más hátra, minthogy sok sikert és jó munkát kívánjak mindenkinek, készítsetek nagyon sok borítótervet és nehezítsétek meg a dolgom a döntésnél! 🙂 És persze, ha tetszik nektek valamelyik borítóterv, jelezzétek lájkkal, hozzászólással, hadd tudjam meg, ti milyen irányba mozdulnátok. Ha pedig kérdésetek van a pályázattal kapcsolatban, kérdezzetek bátran, itt, a Facebook, Instagram vagy TikTok bejegyzés alatt, vagy akár az oldalaimra küldött üzenetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük