Menü Bezárás

Eredményhirdetés – Egy szakítás anatómiája borítótervező pályázat

Véget ért az Egy szakítás anatómiája című Vörös pöttyös regényem borítótervező pályázata, én pedig nagy nehezen meghoztam a döntést. De ezt már biztosan tudjátok, hiszen ki lenne olyan türelmes, hogy nem rögtön legörgetett a győzteshez? 🙂

Ha esetleg mégis maradt valaki idefent is, először is köszönöm mindenkinek, aki valamilyen formában részt vett a pályázaton, akár tervezőként, akár csak úgy, hogy egy lájkkal, hozzászólással jelezte, hogy ő melyik borítóval venné le szívesen a polcról a könyvet.

A pályázaton összesen 24 tervező próbálkozott és 134 tervet osztottam meg veletek.

Idén szerintem a tervezőknek különösen nehéz dolga volt, mert az elmúlt két pályázatommal ellentétben megjelent a fantasy vonal is, és ezt kellett összehozni a borítón a párkapcsolati szállal.

Emiatt én sem tudtam, hogy mire számíthatok, kicsit aggódtam is, de a végére tényleg iszonyatosan nehéz lett a döntés, mert nagyon sok jó borítót kaptam, és csak nehezen sikerült ezt leszűkítenem nyolcra. Sok mindenkiért fájt a szívem, főleg mert sok borító elképesztően szép lett, de nem éreztem, hogy ehhez a regényhez passzolna. Szóval, ha valaki nem látja itt a saját tervét, az még véletlenül sem jelenti azt, hogy ne sikerült volna jól.

De akkor lássuk kiket választottam!

Azt tudni kell, hogy csak az első három borítót rangsoroltam, a maradék ötöt a tervezők neve szerint, ABC sorrendben közlöm.

Ambrús Renáta

Azok közül a borítók közül, amik a párkapcsolati szálra koncentráltak, ez tetszett a legjobban. A kép is, hogy csak lábak látszanak, és a betűtípus is. Ahogy eszembe jut, hogy milyen történeteket tervezek írni a közeljövőben, nem tartom kizártnak, hogy lesz olyan könyvem, amihez ez a borító, kis módosítással még inkább passzolhatna. Szóval azt javaslom Reninek, hogy se a képet, se a betűtípust ne tegye messzire. 🙂

Boldizsár Eszter

Eszter már tavaly és idén is lenyűgözött a saját rajzaival. Leginkább azzal, hogy milyen apró részleteket gondol ki, amivel teljesen egyedivé teszi a borítót. Több tervet is kaptam tőle, és már az problémát okozott, hogy ezek közül kiemeljek egyet. 🙂 Végül azért is maradtam ennél, mert nálatok is ez volt az egyik kedvenc.

Kaszás Szilvia

Szilviának több érdekes terve is érkezett, és ugyan mások is próbálkoztak álomfogókkal, de talán nála jelentek meg a legjobban. Ez a terv azért tetszik, mert sikeresen összehozza az álomsíkot a párkapcsolati szállal, ahogy a főszereplők megjelennek az álomfogóban. De az a terv is érdekes volt, ami csak a szereplőkre koncentrál, mégis hozza magával a fantasy hangulatot. (Ugye ennek a borítónak a részlete került az álomfogóba.)

Kolozs Kitti

Mostanában több ilyen rajzos típusú borítóval találkoztam, és azt kell mondjam, szeretem őket. Ebben a borítóban pedig látom a főszereplő lányt, és az utalást az álomvilágra. Szívesen elnézegetném, ha ez lenne a történetem borítója. 🙂

Nagy Dalma

Dalmától több tervet is kaptam, ezek között pedig voltak stockfotó oldalak képeiből alkotott borítók és saját rajzok is. A listámra pedig egy saját rajzzal került fel. Tetszik a főszereplő lány, Eszter alakja és arca, illetve hogy a főszereplő fiú arca takarásban van, és hogy a sötét kapucnival utal kicsit az álomsíkos tevékenységére is. Összefoglalva, Dalma alkotása nagyon jól összhangba hozta a párkapcsolati és a fantasy szálat.

3. Takács László

A harmadik helyezett Takács László alkotása, amit szintén nagyon jól összhangba hozza a fantasy és a párkapcsolati szálat az olyan finomságokkal, mint a táskára erősített maszk, vagy az egy-két fekete toll. A kép stílusa is tetszik, abszolút el tudnám képzelni a könyv borítójaként. Hogy mégsem ez lett a győztes, annak tényleg csak egy oka van. Hiába látjuk őket hátulról, a fiú mintha kicsit fiatalnak tűnne (habár a könyvben vannak visszaemlékezések, ahol ténylegesen fiatalként jelenik meg).

2. Ofra Dóra

Dóra alkotása a lájkok száma alapján a kedvencetek, amit teljes mértékben meg tudok érteni.
Nem véletlen, hogy nálam is ilyen magasra jutott, és hogy sokáig töprengtem azon, hogy első vagy második helyre tegyem. Imádtam, hogy két különböző képből áll össze a borító, mintegy elkülönítve a fantasy és a párkapcsolati szálat, mégis valamiféle egységbe húzva azokat. A borítón megjelenő szakadások pedig nagyszerű áthallása a regény témájául szolgáló szakításhoz, ahogy azt a hozzászólásoknál is megjegyezte valaki.

Megmondom őszintén, nagyon sok lehetőséget látok ebben a borítóban, és szívesen megnéztem volna több változatban, mondjuk más képekkel is. Ha ez kerülne az új regényem borítójára, azt hiszem, elégedetten mosolyognék.

1. Takács László

Hogy mégsem ezt választottam elsőnek, az Takács László egyik borítójának, és annak köszönhető, hogy fel akartam rúgni a szokásokat. Mostanában pont kaptam egy olyan kritikát, hogy habár a könyveim nagyon jók fiúknak, hogy olyan témákkal foglalkozom, ami miatt jó lenne, ha minél több fiú olvasná, a borítókkal mégis mindig lányokat célzunk. Ezzel nem értek maximálisan egyet, azzal viszont igen, hogy megnéznék végre valami extrémebb borítót, valami olyat, ami eltér az átlagos Vörös pöttyös regények borítóitól, főleg, ha már szeretem azt hangoztatni, hogy a regényeim is eltérnek az átlagos Vörös pöttyös könyvektől.

Ezért választottam egy extrém, punkos életérzést közvetítő borítót, amin megjelenik a párkapcsolat szál, de a koponyás maszkoknak köszönhetően a fantasy vonal is. Érdekes választás maga a koponyamaszk is, mert szerintem a készítő nem is sejthette, hogy a történetben milyen fontos szerepet tölt be a halál és annak motívumai.

A koponyások közül még ez is esélyes volt

Gratulálok Lacinak és mindenki másnak is, aki felkerült a listára, de azoknak is, akik elég erőt és kreativitást éreztek magukban, hogy elinduljanak a pályázaton. Tényleg nehéz döntés elé állítottatok.

Akkor ezzel a borítóval fog megjelenni az Egy szakítás anatómiája?

Én biztosan szeretném, de ugyanígy örülni tudnék neki, ha bármelyik másik, a listán szereplő borító jutna oda. A végső döntést viszont nem én hozom meg, hanem a Könyvmolyképző Kiadó vezetője. Előfordulhat, hogy egyetért majd a döntésemmel, de másik borítót is választhat a listáról, de akár olyan tervek is előkerülhetnek, amiket én nem válogattam be ide. De az sem kizárt, hogy az itteni tervekkel egy borítószavazáson találkoztok majd, ahol már a ti kezetekben lesz a döntés. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük